Сторінки

неділю, 17 березня 2013 р.

Ойконімія Камінь-Каширщини. Ч.3

Частина третя. Села на берегах Стоходу та в поліських джунглях 
На заході Камінь-Каширщини протікає Стохід. Назва річки розповідає про те, що вона складається з великої кількості рукавів, між якими лежать численні острови. Старі та нові русла, звиваючись, несуть води в Прип'ять, вони сходяться та розходяться, вливаються одне в одне, утворюють великі плеса, з'являються та губляться в хащах. З обох сторін від Стоходу лежать великі масиви лісу, через які в'ються його притоки: Стобихівка, Ясенівка, Локниця, Череваха, Гривка. В цих джунглях здавна селилися люди, яких ліси вабили звіриною, а річки - рибою. 

Червища 
Села Старі Червища, Нові Червища, Рудка-Червинська і Тоболи розташовані в місцині, де перетинаються річка Стохід та дорога Луцьк-Любешів. У Литовську добу тут пролягав Луцький гостинець – шлях, котрий з'єднував Лучеськ і Вільно. А укріплене поселення, за легендою, існувало ще в період Русі. Відомою ця округа стала під час Першої світової війни, коли тут розміщувався Червищанський плацдарм. Село Старі Червища згадується вже в 1449 році під назвою Червище. В її основі - слово «черв». У 19 столітті вихідці з Червищ заснували поселення на протилежному березі Стоходу і назвали його Новим Селом. Згодом назва трансформувалася в Нові Червища, а давнє село стало Старими Червищами. 
Ще одне поселення округи – Тоболи - в минулому невелике село, а первинно, можливо, й Червищанський присілок. Значення назви села - попри “художні”спроби її розшифрувати - так і залишається таємницею. Є слова зі схожим коренем у тюркських і прибалтійських мовах, але пов’язувати походження назви з одним із цих слів було б передчасно. 
Рибалка на Стоході
Село Рудка-Червинська спочатку йменувалося просто Рудкою. На Поліссі колись існувала велика кількість рудень - примітивних підприємств із видобутку та переробки болотної руди. Часто їхні працівники разом із сім'ями селилися поряд, засновуючи таким чином новий населений пункт. Як правило, села так і називалися: Руда, Рудня, Рудка. Довгий час в Рудці було всього півтора десятка садиб і тільки на початку минулого століття людей у селі побільшало. 
Грива 
Між Рудкою Червинською та Лишнівкою раніше розміщувалося село Грива. На початку 50-х років минулого століття його жителів радянська влада виселила й вивезла в Дніпропетровську область, а село ліквідували. Назва зниклого села означала видовжене підвищення в рельєфі. 
На руднях залізних Боровенських 
Село Боровне - над самісіньким Стоходом. Воно відоме з 1545 року. Найдавніші поселення розташовувалися над річками, котрі в давнину були чи не єдиними шляхами сполучення на Поліссі. З давніх документів можна зробити висновок, що Боровне вважали ремісничим центром. Зокрема, згадуються Боровенські рудні… А назва села утворена від слова «бір».
Вид на Боровно
Село Житнівка колись мало назву Забріддя, оскільки дорога, яка вела до нього, перетинала великі броди. А сучасна його назва пов’язана з апелятивом «жито». 
Найменше село району - Надрічне, в якому мешкає всього півтора десятка жителів. В недалекому минулому його називали Зарікою. Обидві назви пов’язані з розміщенням села щодо річки Стохід. Утворилося воно з хуторів - Боровенських заходів. 
Між селами Боровно та Яйно в минулому існувало невелике село Красниця, в основі назви якого лежало слово «красний», тобто, гарний. Під час повоєнної відбудови воно зникло з карти Волині. 
В околицях села Гута-Боровенська є поклади кварцових пісків - тому тут у давнину розвинувся промисел з виробництва скла. Примітивні скляні підприємства називалися гутами. Заснували й гуту на землях Боровенських, що відображено в назві. Тут виготовляли пляшки, келихи, кухлі, які, крім Каменя, продавали в інших містечках: Михнівці, Стобихві, Любешові, Ратному. 
Згідно з переказами, назва села Оленине походить від імені пані Гелени, колишньої його власниці, до 1947 року воно називалося на польський манер – Геленув. Давня назва поселення - Жирово, - можливо, пов'язана зі словом «жировка» – місце, де годують тварин.
Полиці, Іваномисль та Малі Голоби
Село Полиці згадується в 1571 році. За легендою, спочатку воно було біля церкви, але потім поміщик з невідомих причин переніс його на сучасне місце. Нині ж Полицівська церква розташована за межами села. Після поренесення будинків в інше місце селяни власним коштом спорудили греблю, яка з'єднувала село з церквою. Тут протікала невелика річка, з якою й пов'язують назву Полиць, оскільки в місцевій мові існує слово «полиці» - надзаплавні тераси річки. Не виключено також, що назва походить від слова «поле».
Хата XIXст. З села Полиці
Іваномисль ще на початку 20 століття був вулицею Полиць, котра згодом стала окремим селом. Незвичайна назва села утворена від імені Іван і слова «мисль», тобто, думка.
Село Малі Голоби, де мешкає три сотні людей, утворене в 1820 році, коли власник цих земель переселив частину селян із Полиць. А назва нехитрим чином була запозичена у Волинського містечка Голоби.
Обзир Великий і Малий
Великий Обзир відомий з 1545 року, - щоправда, як Обзир. Назва села утворена від дієслова «обзирати». Колись у ньому було багато великої рогатої худоби, волів і корів – їх розводили на продаж. Між численними рукавами Стоходу простягаються сінокоси, трава з яких - прекрасний корм для худоби. На початку 20 століття в селі було дві сотні дворів, водяні млин та лісопильня, працювала корчма. Ще у 16 столітті жителі Великого Обзира на протилежному березі річки Стохід заснували присілок Новосельці, який у 1825 році, щоб підкреслити давню спільність поселень, перейменували в Малий Обзир. Тоді ж давніше село назвали Обзиром Великим. Малий Обзир і дійсно малий, бо мешкає там сім десятків жителів.
Яйно
Назва села Піщане з'явилася в 1964 році. Утворили її адміністративним методом - як прикметник від слова «пісок». Давня назва села – Яйно, що буквально означає «велике яйце». Дотепер тут збереглися приклади закритих дворів - замкнутих комплексів із житлового будинку та господарських будівель. Такий тип забудови двору раніше часто використовувався на Волині.
Верхи і Майдан
Село Верхи засноване над шляхом, що з'єднував містечка Камінь та Стобихву. Під цією назвою воно відоме з початку 17 століття. Згодом тут було засновано василіанський монастир, який діяв до 1827 року. Від нього наразі залишилася тільки церква. Перші верхівські оселі були збудовані на підвищеннях, а тому в основі назви села - топографічний термін «верх». Від Верхів у напрямку Каменя-Каширського тягнеться гряда пагорбів, які складають найвищий рельєф району.
Будинок поміщика в селі Верхи (За описами старожилів)
За кілька кілометрів від Верхів колись існувало село Майдан, в якому жили поляки. На відміну від польських поселень, утворених “за Польщі” у 20-30-х роках 20 століття, Майдан існував з часу, коли Волинь була частиною Російської імперії. Його історія закінчилася 22 вересня 1943 року, коли село знищили українські націоналісти. Всіх селян тоді зігнали в один хлів, закрили двері і підпалили. Спалили тоді й сільські будинки. Нині на місці колишнього села - порожній майдан.
Забуте містечко
На місці сучасної Стобихви ще в 10 столітті існувало селище. Нині це село - одне з найменших в районі, тут мешкає майже півсотні людей, більшість з яких - пенсіонери. Раніше Стобихва була невеликим містечком. До сьогодні у центрі села збереглася незабудована площа - ще століття тому чотири рази на рік сюди з'їзджалася на ярмарки вся округа. Площу оточували крамниці, заїжджі двори, поштова станція, церква, синагога. А в сторони розходилися вулиці, заставлені міщанськими садибами. Близькість Стоходу дозволяла підвозити товари на ярмарок човнами. Існує версія, що назва колишнього містечка пов'язана з річкою й утворена від числівника 100 та слова «біг», тобто, потік.
Плесо на Стоході поблизу Стобихви
Карасинський кущ
Село Карасин згадується в 1637 році. Пізніше до його назви додали «малий» і довгий час село було Малим Карасином - на притивагу Великому Карасину (нині Карасин Маневицького району). Назва утворена від слова «карась». Раніше в навколишніх озерах селяни ловили цю рибу на продаж.
Карпилівка виникла як присілок Карасина. Ще на початку 20 століття більшість хат у ній були курними. Найпоширенішою версією походження назви села є її зв'язок з іменем Карпо.
Село Стобихівка - найпівденніше в районі. Воно було засноване на землях, що належали Стобихві. Або, можливо, сюди переселилася частина її жителів. Відповідно і назву воно отримало за аналогією.
До невеликого села Радошинка раніше навіть не було прямої дороги, відстань від Карасина влітку становила 6 верст, а взимку - 3 версти. Назва, очевидно, утворена від давнього імені Радош.
На цьому моє дослідження назв сіл Камінь-Каширщини завершується. Проте, розгадки ще чекають назви хуторів, боліт, лісових пагорбів та урочищ...
Автор Іван Шворак. Малюнки Юлії Щворак
Ч.1-Тут, Ч.2-Тут
Джерело: Volyn Times
Джерела:
1. Сергій Панишко Археологічні дослідження давньоруського Каменя: Минуле і сучасне Волині та Полісся. Камінь-Каширський в історії Волині та України. Науковий збірник. Вип.20. – Луцьк, 2006. – С.14-19.
2. Олена Бірюліна Чому місто Камінь називають Каменем-Каширським: Минуле і сучасне Волині та Полісся. Камінь-Каширський в історії Волині та України. Науковий збірник. Вип.20. – Луцьк, 2006. – С.21-22.
3. Тамара Садовник Про першу літописну згадку Каменя-Каширського: Минуле і сучасне Волині та Полісся. Камінь-Каширський в історії Волині та України. Науковий збірник. Вип.20. – Луцьк, 2006. – С.23-24.
4. Теодорович, Н.И."Волынь в описании городов, местечек и сел в церковно-историческом, географическом, этнографическом, археологическом и других отношениях": ист. стат. описание церквей и приходов Волынской епархии. Т.5:Ковельский уезд / Н.И. Теодорович . – Почаев : Типография Почаево-Успенской лавры, 1903 . – 576 с. – V . – На рус. яз.
5. Цинкаловський О.М. «Стара Волинь і Волинське Полісся. Краєзнавчий словник — від найдавніших часів до 1914 року» Том 1, A — К, 1984, 601 с. Том 2, Л — Я, 1986, 578 с.
6. Денисюк В.Т. "Камінь-Каширський 800 років від першої писемної згадки про місто: історія і сучасність" Луцьк Надстир"я 1996р. 176с.
7. Максим Жих О предыстории Волынской земли (VI – начало X в.)
8. Аркушин Г.Л. "Словник західнополіських говірок". У 2-х т. T.I. A-H Луцьк: Ред. -вид. відд. "Вежа" Волин. держ. ун-ту ім. Лесі Українки, 2000. - XXIV + 354 с.
9. В.П. НЕРОЗНАК «Названия древнерусских городов» М 1983
Грот Я. К. Толковый словарь живого великорусского языка В. И. Даля. — СПб.: Типография ИАН, 1869.
Янко М. Топонімічний словник України. - Київ: Знання. 1998. - 432 с.
Ю. М. Кругляк. Ім'я вашого міста: Походження назв міст і селищ міського типу Української РСР. — К.: Наукова думка, 1978. 152 с.
Валентин Стецюк «Следы древнего населения Украины в топонимике»
Великий тлумачний словник сучасної української мови / Голов. ред. В. Т. Бусел — К.: Ірпінь: ВТФ «Перун», 2005. — 1728 с.
Л. Л. Василюк «Роль топоніміки в історико-ландшафтних дослідженнях Волинського Полісся»
Інна Царалунга Географічна термінологія у складі українських ойконімів на -ани (-яни)
Ольга Кирилюк Ойконіми україни на -иця: відгідронімні найменування
Валентина Галаган Семантичне поле ’гора, підвищення’ у говірках Волині
В краю ландыша и азалии О природе Украинского Полесья Киев «Урожай» 1989
Шуйчик В.Ф. «Короткий нарис історії села Хотешів» 2006 76с.
Шворак Іван Село Верхи Краєзнавчий Нарис: Минуле і сучасне Волині та Полісся. Сторінки історії Камінь-Каширщини., м. Камінь-Каширський - Луцьк, 2010. - 240 с., с 9-12.
Войчик Степан З історії села Черче: Минуле і сучасне Волині та Полісся. Сторінки історії Камінь-Каширщини., м. Камінь-Каширський - Луцьк, 2010. - 240 с., с 12-21.
Кмецицький Василь Місто над Циром: Минуле і сучасне Волині та Полісся. Сторінки історії Камінь-Каширщини. м. Камінь-Каширський - Луцьк, 2010. - 240 с., с 95-100.
Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона в 82 тт 1890 – 1904 гг.
Давидюк Віктор. Первісна міфологія українського фольклору. – Луцьк: Волинська обласна друкарня, 2005. – 310 с.
Шульгач Віктор Петрович. Ойконімія Волині: Етимологічний словник- довідник / НАН України; Інститут української мови / І.М. Желєзняк (відп.ред.). — К. : Кий, 2001. — 189с.
США, ARMY MAP SERVICE, 1:250000, 194X-195X РР
Uebersichtskarte von mitteleuropa Kowel
Подробный атласъ Россiйской имперiи съ планами главныхъ городові картографического заведения А. Ильина СПб. 1876 г.
Маценко Г.О. Книга рекордів України Тернопіль 2000р.

Немає коментарів:

Дописати коментар