Сторінки

неділю, 17 березня 2013 р.

Луцька влада готує чергове знищення?

Зухвалий наступ нинішньої владної міської команди на культурну спадщину древнього Луцька продовжується. Ще не встигли вщухнути скандали навколо знищення й спотворення пам’яток національного значення і незаконної забудови історичного центру, як вже зріють нові. Про це свідчать проектні пропозиції щодо нового будівництва в місті, які є в нашому розпорядженні. Згідно з ними, планується будівництво на території Державного історико-культурного заповідника та в його охоронній зоні. 

Перший новобуд має з’явитися біля безкарно сплюндрованої пам’ятки, якою була колись будівля нинішнього ресторану «Корона Вітовта». 
Проект готелю з рестораном на вул. Кафедральній в м.Луцьку
Проект готелю з рестораном на вул. Кафедральній в м.Луцьку
Зауважимо, що згідно з історичними ілюстраціями, тут і досі розміщена підземна частина середньовічних підвалів житлових кам’яниць древнього Луцька, а поблизу була одна з древніх луцьких церков – Святої Катерини. 
Гравюра О.Дишка з визначеню приблизною локалізацією історичних об'єктів.
Бажання перетворити історичну частину Старого міста в банальний мікрорайон, наповнений «блатними віллами» і «генделиками», вчергове демонструє відсутність елементарного культурного рівня нашої влади і бізнесу, а також їхнє розуміння історичної ґенези тисячолітнього міста. 
Інша нова забудова, що планується на вул. Богдана Хмельницького, 12, має знищити пам’ятку.
Проектна пропозиція забудови, що планується на вул. Богдана Хмельницького, 12
Проектна пропозиція забудови, що планується на вул. Богдана Хмельницького, 12
Будинок колишньої гімназії. Вул. Богдана Хмельницького, 12. Екскурсія "Цегляний стиль Луцька" 2012 р.
Саме в цьому будинку, розташованому за 10 м від міської ради, на початку минулого століття була луцька гімназія, де трудився відомий український письменник, культурний діяч, педагог, лікар, дипломат Модест Пилипович Левицький. Тут працював вчителем і письменник Я.Галан.
Меморіальна табличка на будинку де працював Модест Левицький
У 1936-1939 рр. тут працював відомий польський археолог, директор Волинського музею Ян Юзеф Фітцке. 
Меморіальна табличка на будинку де працював відомий польський археолог, директор Волинського музею Ян Юзеф Фітцке.
Проте, це не зупиняє команду луцького мера - жителя села Зміїнець - пана М.Романюка, для якого наше місто залишається лише полігоном бізнесових інтересів. Тож, керуючись своїм улюбленим принципом «красіво», він вперто ігнорує здоровий глузд і думку фахівців. У цьому контексті пропозиція його заступниці - ківерчанки Лариси Соколовської - про доцільність скорочення кількості луцьких пам’яток виглядає цілком закономірною. 
Чи зникне велика історія древнього Лучеська від нефаховості і жадібності зайд, чинуш і скоробагатьків? Все залежить від позиції справжніх лучан.
04.03.2012 р.
Джерело: Volyn Times

Немає коментарів:

Дописати коментар